Haaveiletko turistioppaan työstä Lapissa? Tällaista se on!

Hei taas pitkästä aikaa! Täällä Rovaniemellä kiireinen turistikausi jatkuu edelleen, joten en ole taaskaan ehtinyt kirjoittelemaan mitään. Tänään minulla kuitenkin on aikaa ja aionkin kertoilla, että minkälaista tämä oppaan työ oikeasti on.

Ihan alkuun voin sanoa, että jos rakastat kaikkea tuttua ja turvallista, sekä säännöllistä 8-16 työaikaa, niin tämä ei ole sinun juttusi. Kahta samanlaista työpäivää ei ole nimittäin tullut vastaan ja yllätyksiä riittää. Viimeksi viime viikolla sain kuulla, että: ”Tänään muuten sinun revontuliretkellesi tulee mukaan meksikolainen TV-kuvausryhmä.” Ja kyllä, he kuvasivat minuakin juttuunsa, miljoonille katsojille. Tästä voinee päätellä, että tämä työ ei sovi myöskään esiintymiskammoiselle.

opas-1-2

koiru2-1

Työpäivät voivat venyä pitkiksi, eikä niiden aikana usein ehdi pitämään kunnon ruokataukoa. Varaudu siis selvitytymään taskustasi löytyvällä pähkinäpussilla, sekä asiakkaiden kanssa paistetuilla makkaroilla. Sesonkityö käy siis kätevästi myös laihdutuskuurista! Ja vaikka päivät olisivatkin pitkiä, niin aika lentää. Kokemuksesta voin kertoa, että 13h työpäivä Lapissa menee nopeammin ohi, kuin vaikkapa 8h vaatekaupassa.

koiru-1

Mielestäni hyvä opas on sellainen, jolle työ on kutsumus. Minullekin tämä on vähän niinkuin harrastus, josta saan palkkaa. Monesti sanotaan, että harrastus menee pilalle, jos sitä alkaa tekemään työkseen, mutta tämä on poikkeus. Kyllä minä tahdon vapaa-ajallakin liikkua luonnossa ja kuvata revontulia!

Minä olen onnellisessa asemassa, sillä työskentelen firmassa, jossa asiakasryhmät pidetään pieninä. Näin asiakkaisiin saa enemmän kontaktia ja tulee semmoinen fiilis, että tässä seikkaillaan yhdessä, sen sijaan, että olisit kuin paimenkoira, joka ajaa lammaslaumaa. Lapin yössä nuotion ääressä käydyissä keskusteluissa molemmat oppivat todella paljon elämästä toistensa kotimaissa!

opas-2

Olen kyllä ollut töissä suuressakin firmassa, jossa asiakkaita lappaa kuin liukuhihnalta ja voin sanoa, että ei sekään työ tympeää ole, saat tavata (enimmäkseen) iloisia ihmisiä kauniissa maisemissa. Tällöin et vain ehdi kokemaan samanlaista viisastumista, kuin pienryhmien kanssa.

Sinun ei tarvitse olla eräopas tai luonto-ohjaaja tullaksesi töihin. Ei sinne tietysti kelpuuteta ihan ketä vain toimistorottaa, mutta jos olet esimerkiksi aktiivipartiolainen, tai himoretkeilijä, niin se yleensä riittää. Kielitaitoa on oltava, vähintään englanti ja muut kielet ovat tietysti aina plussaa. Rallienglanti ei muuten yleensä haittaa, oikeastaan suomalainen aksentti tekee asiakkaiden kokemuksesta vielä autenttisemman!

pilikki-1

Etelästä tulijoita kiinnostaa tietenkin majoitus. Rovaniemellä majapaikkaa on hankala löytää, tietääkseni kovin moni firma ei tarjoa majoitusta työntekijöilleen. Asuntoa on vaikeaa vuokrata alle vuodeksi, sekä Airbnb-kämpät ovat jo täynnä turisteja. Tiedän kyllä ihmisiä, jotka ovat onnistuneet löytämään majapaikan, kunhan ovat ajoissa liikkeellä. Yksi onnistui löytämään vuokra-asunnon ilman vuoden minimiaikaa ja toinen asui ylimääräisessä huoneessa, jonka joku vanha rouva oli laittanut talostaan vuokralle.

opas-1

Pienemmissä keskuksissa firmat yleensä hoitavat asunnot työntekijöille. Yleensä kyseessä on joku suuri mökki, jossa asutaan kahden hengen huoneissa. Tämä on edullista (Itse maksoin tällaisesta vähän alle 200€/kk) ja ystävystyt varmasti asuintovereidesi kanssa loppuelämäksi. Tottakai tämmöiset asumisjärjestelyt aiheuttavat myös draamaa, etenkin jos porukkaan kuuluu itsekkäitä ihmisiä, jotka tykkäävät esimerkiksi jemmata sen kämpän ainoan kattilan omaan huoneeseensa. Kuitenkin, oppaan hommiin hakeutuu yleensä seikkailunhaluisia, rentoja ja yhteisöllisiä ihmisiä, joten saat olla samanhenkisten ihmisten kanssa, jotka varmasti auttavat sinua hädässä. Joskus voi käydä esimerkiksi niin, että et ehdikään ruokakauppaan päivän jälkeen, mutta asuintoverit varmasti pitävät huolta, ettet kuole nälkään, kunhan sinäkin olet valmis auttamaan heitä joskus, kun tilanne on toisinpäin.

Oppaan työstä voisi kirjoittaa sivutolkulla, mutta tässä oli nyt jotain perusjuttuja. Minulle saa kyllä lähettää kysymyksiä joko kommentoimalla alle, tai vaikka Instagramiini: @kerttukphotos . Vastailen oikein mielelläni!

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s