Eeron polku häikäisee näköaloillaan

Oli aurinkoinen maaliskuinen päivä, täydellinen päivä uusien näköalapaikkojen metsästykseen. Tuona päivänä päätimme lähteä naapuripitäjään Pelloon katsastamaan kuuluisan Eeron polun, apuvälineinä lumikengät.

eero-11
eero-6

Rovaniemeltä ajelee lähtöpaikalle vähän reilun tunnin verran. Auto jätetään tienvarteen parkkipaikalle. Jos lumikengissäsi on nousukannat, niin ne voi napsauttaa päälle jo parkkipaikalla, sillä polku on ylämäkeä alusta alkaen.

Polku saa nimensä olympialaisissakin menestyneeltä hiihtäjältä, Eero Mäntyrannalta. Matkan varrella tulee vastaan kylttejä, joissa kerrotaan hänen elämänvaiheistaan. Vaikka koko reitti on mäkisessä maastossa, niin en sanoisi sitä kovin rankaksi, sillä koko reitin yhteispituus on vain 2km. Me kuljimme matkan ylös ja alas mäen länsipuolta, koska se on loivempi ja sopii kuulema lumikenkäilijöille paremmin.

Eipä tarvinnut nousta paljoakaan, kun hienot maisemat alkoivat avautumaan alapuolellemme. Nousussa ei tullut edes hiki, kun pysähdyimme sen verran monesti ottamaan valokuvia. Sanoin Mikelle varmaan miljoonannen kerran, että olen niin onnellinen, että asun Suomessa.

eero-1

Saavutimme huipun, mistä löytyvät laavu ja näkötorni. Mäellä on muuten kummallinen nimi, Pallistaja. Mistähän tuo on tullut? Vähän niinkuin Kostaja, mutta keskittynyt pal… tai no, unohtakaa koko juttu.

eero-9
eero-7

Mike halusi kokeilla uutta kuvauskopteriaan, mutta mäen päällä tuuli sen verran kovaa, että ei hän sitten uskaltanut lennättää sitä kovinkaan kauas. Minä keskityin nuotion tekoon. Se sujuikin helposti, sillä joku oli jättänyt hyvät syttöpuut laavulle. Tänään meillä oli eväänä perinteistä nuotioherkkua, suklaabanaaneja.

eero-8
eero-2
eero-3

Juotiin kahvit ja syötiin banaanit. Aurinko lähti laskemaan ja mekin lähdimme kulkemaan polkua alaspäin. Laskeva aurinko tarjosi sen verran hienoa valoa, että laskeutuessa piti taas pysähdellä jatkuvasti kuvaamaan.

eero-4
eero-5

Eeron polku on ehdottomasti käymisen arvoinen retkikohde. Ei ihme, että paikka on maisemavalokuvaajien suosiossa. Tuonne täytyy tehdä joskus yöreissukin, sillä keskiyön aurinko, tai revontulet voisivat olla melkoisen päräyttävä näky tuolta yläilmoista.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s