Korouoman jääputoukset ovat Posion talvinen erikoisnähtävyys

Posiolla, Rovaniemen ja Kuusamon välissä sijaitseva Korouoma kasvattaa suosiotaan, eikä ihme. Olen päässyt käymään paikalla sekä kesällä, että talvella ja paikka on upea varmasti ihan kaikkina vuodenaikoina.

Näkymä reitin alkupään näköalapaikalta aamuhämärässä

Talviaikaan suosituin reitti on Koronjää – viiden kilometrin mittainen rengasreitti, jonka varrella pääset katsomaan rotkon reunoille talvisin muodostuvia jääputouksia. Putoukset muodostuvat hiukan erilaisiksi joka vuosi. Esimerkiksi Jaska Jokunen- nimisen putouksen seinämän keskiosaan muodostuu joinakin talvina jääluola. Onnekas- putous taas ilmestyy vain joinakin vuosina.

Myös turistit ovat löytäneet tämän reitin. Paikkaa ei kuitenkaan kannata jättää välistä suurten massojen pelossa, pääosin siellä saa kulkea omassa rauhassa vieläkin. Omatkin talviset visiittini alueella ovat olleet työreissuja. Vierailijat ovat olleet aina haltioituneita paikan kauneudesta. Ilokseni olen myös huomannut, että tämä paikka on välttynyt ikäviltä turisti-ilmiöiltä, kuten roskaamiselta.

Intialainen Sadha Ram ihmettelee kanjonin kokoa
Australialainen valokuvaaja Chris Holman löysi paikasta kuvattavaa joka puolelta

Päivittäisten kulkijoiden ansiosta reitin pääsee kävelemään ihan tavallisilla kengillä. Liukkaalla kelillä kannattaa ottaa liukuesteet mukaan.

Valokuvaajan kannattaa varustautua laajalla putkella, jolla saat vangittua kanjonin mahtavuuden kokonaan. Zoomiputki taas on tarpeen, jos haluat lähikuvia putouksista.

Reitti on suunniteltu mukavasti, ensin nelisen kilometriä ala- ja ylämäkiä, sekä putousten ihastelua, sitten pääsee laavulle laittamaan ruokaa, jotta jaksaa kivuta viimeisen pitkän ylämäen takaisin parkkipaikalle.

Kävelyretkeä extremempää elämystä hakeva voi kokeilla myös jääkiipeilyä! Huomaathan, että ilman kypärää ei putousten lähelle saa mennä, sieltä saattaa tulla jäinen yllätys päähän.

Koronjää- reitiltä muille reiteille poiketessa vastaan tuskin tulee juurikaan muita kulkijoita, sen verran harvaan kävellyltä ainakin Pajupurolle menevä polku näyttää. Lumikengät tai sukset ovat varmasti tarpeen, jos suuntaat suosituimman reitin ulkopuolelle.

Tästä pääset lukemaan kesäkuisesta yöretkestämme Korouomalle.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s