Turvallisesti tulille koronan jyllätessä? Neljä hiljaista paikkaa Rovaniemellä

Rovaniemeläiset ovat tunnetusti ulkoilmaihmisiä ja Rovaniemeltä löytyy laavuja todella monipuolisesti. Näinä aikoina suosituimpia kohteita on parasta välttää, mutta jos kaipuu tulille on kova, niin lue alta esittelyni neljästä hiljaisimmasta kohteesta, joissa olen käynyt. Toki näissäkin paikoissa on syytä noudattaa varovaisuutta ja käyttää maalaisjärkeä, eli lutraappa käsidesiä, ennenkuin tartut vaikkapa kirveeseen!

Kontonulkki

Kontonulkin parin kilometrin mittaisen polun päässä odottaa huikealla näköalapaikalla oleva laavu. Omat polttopuut saattavat olla tarpeeseen, ainakin omalla käynnilläni puuvaja oli typötyhjä. Paikkaa myöskin pitää yllä kyläyhdistys, joten puuvajaa olisi parempi olla tyhjentämättä joka tapauksessa. Lue tarkempi reittikuvaus artikkelista!

Kulkkusenvaaran laavu

Sinettäjärvellä sijaitsevalla Kulkkusenvaaran laavulla yöpyessäni en nähnyt ristin sielua itse laavulla, enkä kilometrien säteellä siitä, vaikka paikan läheisyydessä onkin joitain kesämökkejä. Laavu on Mäntyvaara-Pohtimolampi- reitin varrella. Talvisaikaan sitä voi lähestyä Lehtojärven suunnalta, mutta kannattaa varautua siihen, että ihan laavun viereen ei autolla pääse, muistelen kohdanneeni puomin kävellessäni laavulle vievää soratietä.

Käyrästunturi

Käyrästunturilla käy kuulemani mukaan jonkin verran moottorikelkkailijoita, mutta mitään kovaa kuhinaa paikalla tuskin käy. Meidän hiihtoreissullamme kyseiseen paikkaan oli seuranamme vain raikas tunturituuli. Talvella ylös hiihdellään metsäautotietä pitkin vähän reilut 6km, kesällä kävely-urakkaa voi lyhentää ajamalla tietä 2,5km edemmäs, kunnes vastaan tulee puomi.

Kiimalampi

Kiimalampi löytyy, kun ajelet 30km Rovaniemen keskustasta, Norvan länsitietä kohti Toramojärviä. Viimeinen metsäautotie oli kesälläkin sen verran kivikkoinen, että jätimme auton Välivaaran kupeeseen ja kävelimme vähän reilun 3km perille. Paikalta löytyy kaunis suolampi, sekä laavu.

Kaikkiin kohteisiin loppumatkat ajellaan metsäautoteitä, joita tuskin aurataan talvisin. Kannattaakin siis varustautua suksilla, tai lumikengillä!

Näillä laavuilla puolestaan olen aina törmännyt muihin ihmisiin:

Ounasvaara, Napapiirin retkeilyalueen laavut ja Kuninkaanlaavu

Hiljaisia kohteita muualla:

Aihkipetsin kierros (Salla)

Eeron polku (Pello)

Elimyssalo (Kuhmo)

Iso-Palonen (Kuhmo)

Manginniemi (Tervo)

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s