Vastuullisesti luonnossa: Luonnontuotelupa

Keväällä moni luonnontuote on parhaimmillaan ja ainakin itselleni iskee kauhea keruuvimma. Villiyrtit löytyvät enimmäkseen omalta pihalta, mutta keväisin tekee mieli haalia myös pihkaa ja kuusenkerkkiä. Näiden kerääminen ei kuitenkaan kuulu jokamiehenoikeuksiin, joten mikä neuvoksi, jos omaa metsää ei löydy?

Luonnontuotelupa

Metsähallitus on myynyt vuodesta 2017 alkaen Luonnontuotelupaa. Tällä luvalla pääset Metsähallituksen monikäyttömetsiin (eli EI kansallispuistoihin tai suojelualueille) keräämään seuraavia luonnon antimia:

  • kuusenkerkkiä
  • pihlajan silmuja
  • pakurikääpää
  • koivunlehtiä
  • lehtipuiden oksia esim. vastoja ja kerppuja varten
  • pihkaa
  • sammalia
  • havuja

Lupa ei ole mielestäni pahan hintainen, kolmen kuukauden lupa maksaa 24,95€ ja vuosilupa 49,90€. Luvilla ei saa kuitenkaan kerätä rajattomasti, vaan määrät on rajattu, 3kk 50 kg tai 200 litraa ja vuosiluvalla 200 kg tai 800 litraa.

Tarkemmat ohjeet löydät Metsähallituksen sivuilta.

Omia kokemuksia:

Olen ostanut kerran tuon kolmen kuukauden luvan, mielessäni lähinnä kuusenkerkät. Tilaaminen hoitui kätevästi puhelimella ja sain välittömästi tekstiviestin, joka todisti luvan olevan voimassa.

Keruupaikan löytäminen osoittautui odotettua haastavammaksi. Alueet näkee kartalla, kun avaat retkikartan ja valitset vasemmalta sivulta karttatason ”Metsätalouden monikäyttömetsät.” Nyt näet sallitut alueet merkattuna keltaisella värillä.

Huomasinkin tuollaisen alueen noin kymmenen kilometrin päässä kotoani ja hyppäsin intopinkeänä autoon. Lähestyessäni pelipaikkaa huomasin tiellä harmikseni ”Yksityistie-” kyltin ja puomin. Lähdin sitten kokeilemaan toista paikkaa. Siellä kohtasin kyltin: ”Sotilasalue, pääsy kielletty.” Pienen hetken jo pohdin, että onko koko lupa huijausta ja sen saa vain paikoille, joille on vaikeaa tai mahdotonta päästä. Suuntasin vieläkin kauemmas, kolmas kerta toden sanoo.

Kolmas paikka osoittautui hyväksi, ei kylttejä, vaan aivan normaali, avoin metsä! Auton jätin tienvarteen ja ensimmäinen kuusi löytyi nopeasti. Kerkkiä tuli kerättyä sen verran, että sain koko seuraavaksi talveksi kerkkäsiirapit itselleni, riittipä tuota herkkua jaettavaksi myös sukulaisille, naapurille ja kavereille.

Voin sanoa, että tuo 25€ toi minulle mielettömän paljon hyvää mieltä, ensin auringonpaisteessa puuhailusta ja myöhemmin vielä enemmän, kun sain antaa purkkeja ihmisille lahjaksi.

Älä siis odottele, vaan tilaa lupa ja lähde keräilemään, sitähän me ihmiset olemme aikojen alusta asti tehneet!

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s