Aloitteleva retkeilijä, näin saat kokeneemmat kulkijat raivon partaalle!

Tänä vuonna Suomen metsissä kulkee ehkäpä enemmän amatööriretkeilijöitä, kuin koskaan ennen! Vasta-alkajan on helppo tehdä monta mokaa, joita kokeneemmat katsovat kieroon. Toisaalta konkareidenkin pitäisi muistaa, että yleisin syy vääriin tekoihin on tietämättömyys. Olen itsekin syyllistynyt pariin listalla olevaan mokaan, ennenkuin kävin luonto- ja ympäristöalan koulutuksen.

1. Älä vie roskiasi pois

Ehdottomasti yleisin valittamisen aihe. Roskat laitetaan roskapussiin ja kannetaan metsästä pois, piste. Niitä ei kuulu jättää tuhka/sammutusämpäriin, huussin nurkkaan, eikä laavun alle. Iso osa roskista tietysti palaisi nuotiossa, mutta itse ainakin saan paremman mielen, kun vien jätteet kierrätykseen sen sijaan, että ampuisin ne savuna taivaalle.

Viime vuosina yhä useampi on havahtunut myös tupakantumppien haitallisuuteen. Ne kun voivat päätyä vesistöön, jossa kalat syövät niitä. Säännöllisin väliajoin someen ilmestyykin kuvia, kun joku kalastaja on saanut saaliikseen kalan, jonka vatsalaukku on täynnä tumppeja, hyi! Kannattaa siis ottaa mukaan pieni purkki, johon natsat voi piilottaa, roskista odottamaan.

Ämpärin oikea käyttötarkoitus

2. Tee nuotio sinne, minne huvittaa

Nuotiosäännöt ovat monille epäselviä myös. Tulen saa tehdä vain viralliselle tulipaikalle, muualle tarvitaan maanomistajan suostumus. Jos näet jossain rantakalliolla nokisen kivikehän, ei se ole yleensä luvallinen tulipaikka. Mallikas retkeilijä potkiikin tämmöiset kehät hajalle, jottei se houkuttele tietämättömiä tulistelemaan.

Viralliset tulipaikat sijaitsevat useimmiten laavun tai autiotuvan pihapiirissä ja ne on merkitty karttaan.

Toinen harhaluulo, johon olen törmännyt usein, on se, että tulen saa tehdä metsäpalovaroituksenkin aikana, kunhan sen tekee tulipaikalle. Tämähän ei pidä paikkaansa. Ainoastaan katetut, hormilliset tulipaikat ovat käytettävissä palovaroituksen aikaan.

Kuva-arvoitus: Kumpi näistä kahdesta tulipaikasta on virallinen?

3. Anna koirasi nauttia vapaudesta

Niin mukavaa, kuin se olisikin päästää koira vapaaksi, älä tee sitä. Tiedän, koirasi ei ikipäivänä satuttaisi ketään, mutta kielto koskee kilttejäkin koiria. Miksi? Metsässä kirmaava koira voi aiheuttaa suurta tuhoa. Pesivät linnut hermostuvat ja yrittävät hämätä koiran pois lentämällä kauemmas pesästä. Hautoessa munia ei kuitenkaan kärsi jättää pitkäksi aikaa ja ne saattavat jäähtyä ja mennä piloille.

Kesällä 2019 Lapissa uutisoitiin myös tapauksesta, jossa irtokoirat olivat raadelleet ja juoksuttaneet poroja. Osa kuoli vammoihin, osa sai keskenmenon johtuen voimakkaasta stressistä. Omistaja joutui maksamaan poronisännälle tuhansien eurojen korvaukset.

Jos siis päästät koirasi irti, sinusta voi tulla pahimmillaan lapsimurhaaja! Vapaana juoksenteleva koira voi myös aiheuttaa äärimmäisen stressaavia tilanteita muille koiranomistajille, tai koirapelkoisille ihmisille.

4. Kippaa tiskivetesi rannalle muiden ihailtavaksi

Aamupuurot on syöty ja nyt pitäisi pestä kupit. Järvessähän ne on kätevä pestä, vai mitä? Ikävä kyllä ei. Jos huljuttelet astiasi rannalla, päätyvät kaurahiutaleesi ja makaronisi helposti seuraavan retkeilijän juomaveteen. Ja miltähän järvemme näyttäisivät, jos kaikki kaataisivat ruoantähteensä suoraan sinne?

Itse yritän suosia astioita, joihin lika ei tartu helposti. Ruokailun jälkeen etsin maasta tukon pudonneita lehtiä ja pyyhkäisen enimmät möhnät niihin, sitten heitän lehdet huussiin. Tämän jälkeen haen vettä järvestä ja kuumennan sen kaasukeittimellä. Sitten vain pyörittelen vettä astioissa ja pyyhin niitä pesusienellä tai lehdillä. Tästä syntyvät huljutusvedet nakkaan jonnekin pusikkoon, en koskaan järveen.

Tiskiainetta en ole käyttänyt aikoihin, mutta jos käytät, tulisi sen olla jotain luonnonmukaista. Omasta mielestäni retkillä astioiden ei tarvitse ollakaan niin viimeisen päälle puhtaaksi hinkattuja, kuin kotona.

5. Valtaa taukopaikka itsellesi ja pidä kovaa meteliä

Suosituimmilla leiripaikoilla on otettava muutkin huomioon. Älä levitä tavaroitasi niin, ettei penkeille mahdu istumaan muita. Teltat eivät eristä ääntä juuri ollenkaan, joten on kohteliasta puhella hiukan pienemmällä volyymilla, kun muut alkavat vetäytyä yöpuulle.

Tarkista aina vierailukohteesi leiriytymissäännöt netistä. Joillain alueilla saa telttailla missä vain, toisilla ainoastaan tietyillä paikoilla. Älä pystytä telttaa keskelle polkua. Autiotupasäännöt ovat vielä asia erikseen, niihin voit tutustua esimerkiksi täällä.

Moni menee metsään hakemaan omaa rauhaa, mutta poluilla ja erityisesti taukopaikoilla on aivan tavallista törmätä muihin retkeilijöihin. Ole siis ystävällinen, tarjoa vaikka kahvia!

Mikään ei ole niin junttia, kuin retkeilijä, joka kieltäytyy tervehtimästä ja mulkoilee paikalle sattunutta kanssaretkeilijää kulmien alta, eikä edes yritä peitellä, että häntä ärsyttää. Miten tuo mulkero kehtasi tulla juuri tänne, minun nuotiopaikalleni?!

Kylläpä yksi mies voikin viedä paljon tilaa!

Lopuksi on hyvä muistaa, että suurin osa retkeilykansasta on mielettömän mukavaa ja avuliasta porukkaa! Älä arkaile kysyä neuvoa tai apua, jos et ole varma, kuinka jonkun asian suhteen pitäisi menetellä.

Mukavia reissuja ja iloisia retkihetkiä! Jaa artikkeli kavereillesikin, niin levitämme sanaa yhdessä ja pistämme stopin retkipaikkojen pilaamiselle.

Lue myös nämä aloittelijoille sopivat artikkelit:

Tyssääkö harrastuksen aloittaminen varusteiden kalleuteen? Näin aloitat vaellusharrastuksen pienellä budjetilla!

Haluaisitko keräillä koivunoksia, pihkaa tai kuusenkerkkiä? Lue luonnontuoteluvasta.

Kysyitkö somessa kysymyksen ja sait vastaukseksi pään aukomista? Täältä saat henkistä tukea.

Luontohaaste-blogissa on hyvä peruskatsaus jokamiehenoikeuksiin.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s